Koskenade 14 Sop

 Ons is midde in die winter en die naweek – so sê die weerburo – gaan weereens ‘n baie koue naweek wees. Wat kan dan nou beter wees as om ‘n lekker, heilsame pot sop te beplan.

Daar is legio resepte vir sop en sop kan bedien word as voorgereg, bygereg of sommer as ‘n een pot maaltyd.

Die belangrikste om te hê as jy aan sop dink is ‘n lekker geurige aftreksel of “stock” soos die meeste van ons dit ken. Jy kan jou eie aftreksel maak van afval stukke vleis, bene en groente soos wortels of uie. Of jy kan gekoopte blokkies gebruik, daar is deesdae ook vloeibare aftreksel wat jy by supermarkte kan koop.

As jy gedroogde bone in sop wil gebruik moet jy dit ‘n dag voordat jy die sop wil maak in water laat week. Bone wat net oornag geweek word kan steeds lank vat om sag en gaar te word. Daarom is dit ook wys om ‘n verskeidenheid geblikte bone in jou koskas te hou vir die dag wat jy vinnig sop wil kook na werk.

As jy vleis in die sop wil gebruik is dit goed om die vleis eers ‘n bietjie in olie of botter te braai in die sop pot en jy kan selfs uie saam met die vleis braai om die vleisgeur in jou sop meer uit te bring.

Om sop effens te verdik stel ek die volgende drie metodes voor :

  • Verpulp jou sop effens met ‘n hand voedselverwerker, die metode maak die sop dadelik dikker.
  • Meng ‘n pakkie kits kapokaartappels in of meng gerasperde rou aartappel in, maar dan moet jy die sop so ‘n ekstra 20 – 30 minute kook om die aartappel gaar te kry.
  • Meng mielieblom pasta wat jy met – mielieblom en water –  gemaak het in die sop, roer aanhoudend tot die sop dikker is, laat sop vir ‘n klein rukkie oor lae hitte prut – pasop dat die sop nie aanbrand nie.

Groentesop is seker die mees gewildste sop wêreldwyd met ‘n legio resepte en variasies vir groentesop in elke land.

Beesskenkel sop of sop met beesvleis in kan so maklik as ‘n volledige aandete voor gesit word veral saam met ‘n kraakvars Franse broodjie.

Hoendersop met pasta staan al eeue lank bekend as die beste medisyne vir verkoue en griep. Deskundiges het ook al bewys dat hoendersop anti-inflammatoriese bestandele bevat wat seerkeel kan help beter word en ook die sleg voel van verkoue en griep kan wegneem.

Dan is daar ook baie ander sop variasies soos die Amerkiaanse “chowder” sop wat amper soos ‘n bredie is en die Engelse “Lettuce soup” en die Franse “Creme Vichyssoise” wat van aartappel en preie gemaak word of die Meksikaanse koue tamatie sop.

Sop is defnitief die in ding vir ons huidige seisoen en so maklik om voor te berei – kook die naweek ‘n heilsame pot sop!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s