Koskenades 16 – Wildsvleis

Ons is tans nog in die jag seisoen en gesels bietjie oor wildsvleis se voordele.

Wildsvleis is deesdae baie gewild en word nou dikwels in goeie restaurante se spyskaarte as spesialiteits geregte gevind.

Wildvleis het ook goeie gesondheids voordele. Wildsvleis val in die klas van organiese kos soorte en bevat ook geen hormone nie. Die vet inhoud van wildsvleis is laag en dit is ook baie geskik vir mense wat sukkel met hoë cholesterol vlakke.

Wanneer jy wildsvleis oorweeg vir jou volgende aandete help dit om te weet wie daarvoor gejag het. En hoe die dier geskiet is, diere wat in die maag of met lyfskote gejag is, of selfs eers gekwes was is gewoonlik baie taai, omdat die dier spanning ervaar het tydens die jag proses. Sulke vleis is gewoonlik net geskik vir biltong , droë wors en chilli bites. Hierdie vleis is gewoonlik ligrooi of blekerig in sy rou vorm. Wanneer die dier reg gejag was, en al die korrekte prosedures gevolg is met die voorbereiding van die vleis, dan sal die vleis helder rooi wees.

Dit is goed om wildsvleis te laat ryp word. ‘n Mens doen dit, deur om die karkas vir 3 – 5 dae in ‘n koelkas te hang. Dit sal verseker dat die vleis sagter en meer sappiger is.

Wildsvleis kan ook gevries word na die rypmaak proses, verkieslik teen baie koue temperatuur van -18° C. Die groter snitte vleis soos boud, fillet en steaks kan tot ‘n jaar lank veilig gevries word.

Maalvleis, lewer, niertjies en tong van wildsvleis moet verkieslik net so 6 maande gevries bly, en wors verkieslik net 2 maande.

Nek, skenkels, blad en rib snitte is van die taaier vleis van wild, en het nodig om stadig en lank te kook. Dit is hierdie vleis wat gebruik word vir potbraai geregte, pasteie en patees.

Net soos met beesvleis en skaapvleis, moet die blad, nek en skenkels van wildsvleis ook eers gebraai word in warm olie, om die vleis te seël. Wanneer die vleis dan goed geseël is kan jy ‘n lekker aftreksel, of wyn,bier en vrugtesap by gooi waarin die vleis dan stadig kan kook om heerlik sag te word. Enige vrugte sap bevat ensieme wat help om vleis sag te maak.

Iets suur soos wynasyn, bruinasyn en appelkooskonfyt help ook om die vleis lekker geur te gee.

Sesame olie, olyf olie, soja sous, blatjang, bessies, port of gedroogde vrugte is ook ‘n goeie toevoeging vir wildsvleis.

Ons voeg gewoonlik spek by wildsvleis om te help om die wilde smaak te verminder en om ook help dat die vleis nie droog word nie.

‘n Heerlike marinade vir wildsvleis is karringmelk of natuurlike jogurt gemeng met peperkorrels, uieringe, wortelringe en lourierblare. Hierdie marinade werk baie goed want die melk bevat melksuur wat die bindweefsel in die vleis afbreek en sag maak.

Kruie en speserye wat goed saam met wildsvleis gebruik kan word om die smaak te komplimenteer is :

  • gemmer
  • koljander
  • ster anys
  • tiemie
  • naeltjies
  • neutmuskaat
  • peperkorrels
  • knoffel
  • lourierblaar
  • basiliekruid

Die sagter wildsvleis snitte kan gerooster, oondgebraai of in ‘n pan gebraai word. Onthou om wildsvleis nie oorgaar te maak nie – want dan is dit geneig om droog te word.Wild steaks kan medium gaar voor gesit word, die vleis is dan nog pienk in die middel. Dit is wanneer hierdie sagte vleis op sy beste is.

Bykosse wat goed by wildvleis pas is groente soos soet patats, groenbone met aartappels, uie en tamatie, blomkool met ‘n witsous en gebakte aartappels.

Volstruis vleis is ‘n baie gewilde wildsvleis keuse. Die fillet en steak snitte wat nou vrylik beskikbaar is, is van die gesondste rooivleis en ook die smaaklikste rooivleis wat jy nou kan kry. Veral as jy gesondheids bewus is sal jy weet dat volstruisvleis laag in cholesterol is, baie min kilojoules bevat maar weer hoog in proteiene is en ook hoë vlakke yster bevat. Wildvleis bevat sowat 54% minder kilojoules as beesvleis en vyf keer minder versadigde vette.

Wanneer jy lus is vir ‘n stukkie wildvleis onthou om dit stadig te laat ontvries in ‘n yskas om te verseker dat die sappe weer deur die vleis opgeneem word. Wat dan vir jou ‘n sappige, geurige stukkie wildsvleis waarborg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s