Koskenades 19 Bees Fillet

 Die fillet vleis wat ons meesal te koop kry by slaghuise of supermarkte kom van bulle of verse. Hierdie spier lê reg langs die rugstring en strek van onder die ribbes tot by die bees se boud. Hierdie spier word baie min gebruik deur die dier vir normale beweging en daarom is dit by uitstek die sagste vleis van ‘n bees. Ongelukkig is dit een van die kleinste spiere en daarom duurder as ander snitte vleis.

Fillet word gebruik vir disse waar ons sagte vleis nodig het, of as ons lus het om onsself te bederf met ‘n heerlike sagte fillet steak. Die Franse het ‘n gereg wat Fillet Mignon genoem word en wat beteken – lekker stukkie vleis – dit is ook net ‘n lekker stukkie gebraaide fillet en kan saam met ‘n rooi wyn sous bedien word.

Beef Wellington is ook ‘n heerlike bees fillet gereg wat afkomstig is van Brittanje. Ek hou self ook baie daarvan en dit was een van ons restaurant se gunsteling disse op die spyskaart. Om Beef Wellington te maak is redelik baie werk maar defnitief die moeite werd vir ‘n spesiale geleentheid of vir lekker eet.

Beef Wellington word soos volg gemaak :

  • jy moet eers ‘n lekker geurige broskors maak en in die yskas laat staan vir ‘n uur of so. Ek het al skilferkors ook gebruik maar tuisgemaakte broskors is die beste.
  • braai dan fyngekapte uie, sprietuie en seldery saam in botter tot gaar en laat eenkant staan om af te koel.
  • neem dan 1 groot bruin sampioen waarvan die steel afgesny is
  • rol jou broskors deeg uit, nie te dun nie, en sny ‘n deeg vierkant van so 12 cm x 12 cm.
  • plaas dan ‘n eetlepel van die uie mengsel in die middel van jou deeg vierkant
  • sny ‘n dikkerige 120 – 150 g fillet stukkie en plaas op die uiemengsel
  • plaas die sampioen op die fillet stukkie
  • vou nou mooi toe van al die kante af en sorg dat die deegpakkie goed geseël is
  • draai nou om, versier dit met ‘n blommetjie wat jy van die oorskiet deeg gemaak het (as jy wil)
  • verf nou die deegpakkie met gesmelte botter of geklitsde eier
  • plaas op ‘n oondpan wat jy met botter gesmeer het of met Spray en Cook gespuit het
  • bak dit vir +- 15 – 20 min teen 180° C tot die deeg mooi bruin is, jou fillet sal dan perfek medium gaar, geurig, sousig en sag wees
  • bedien dit saam met ‘n sous van jou keuse soos ‘n sampioen sous, of ‘n rooiwyn sous.

Beef Stroganof kan gemaak word van afvalstukkies of kleiner stukkies fillet wat dan ‘n heerlike sagte vleis waarborg.

Meeste mense verkies dat ‘n fillet steak net gebraai word in ‘n pan met olyfolie en botter. As jy dit so verkies, probeer dan om jou fillet porsie te rol in ‘n komyn en growwe swart peper mengsel wat dan ‘n baie interessante geur aan die fillet gaan gee.

Probeer om altyd eerder vars kruie saam met fillet te gebruik, ‘n mens betaal so baie vir fillet dit is die moeite werd om moeite te doen met die geur daarvan en vars kruie sal vir jou die beste geur verskaf.

Die beste manier om ‘n heel fillet net so voor te berei is om eers die heel fillet in ‘n baie warm pan met olyfolie aan albei kante te seël om te verseker dat al die natuurlike sappe binne bly. Plaas dan die heel fillet op ‘n plat oondplaat wat se kante nie hoog is nie, want die hitte gaan nie mooi versprei as die kante te hoog is nie. Plaas dan die oondplaat met die heel fillet binne in ‘n vooraf verhitte oond wat op 200°C verhit is, vir so 15 – 20 minute  minute, afhangende van hoe gaar jy van jou vleis hou. Haal dan uit die oond, maak met foelie toe en laat staan vir so 10 minute wat help vir optimale smaak.

Fillet verskaf verseker vir ons die uiterste bevrediging van ons smaak sensasie, wanneer ons deur ‘n fillet byt en dit smelt soos botter op ons tonge. Die smaak is fenominaal, ja dit is weelderig! ja dit is duur!, maar sjoe dit is die moeite en die geld werd” Gordon Ramsay

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s